Banánová republika Island

pondělí 3. prosinec 2007 20:24

  „Který národ produkuje největší množství banánů v Evropě? Island, 64 stupňů severní zeměpisné šířky, pouze dva stupně pod polárním kruhem."

 

První skleník vytápěný podzemní vodou byl postaven v roce 1924. Od té doby se islandské skleníky proslavily pokusy o pěstování např. broskví, melounů, hroznového vína či tabáku - s rozličnými úspěchy. Island se holedbá mnoha prvenstvími, mimo jiné i kuriózním titulem nejsevernějšího pěstitele banánů[1].

Podzemní voda dosahuje na některých místech bodu varu a krajina spíše připomíná neobyvatelnou kamenou poušť s bílou párou stoupající nepřetržitě k nebi. Skleník u severního polárního kruhu není jen obdivuhodným donkichotstvím. Je průkopnickým nápadem, který dnes zajišťuje ostrovanům vlastní okurky, rajčata a salát, ale i třeba růže. První banánovník vypěstoval elektrikář Eiríkur v Laugardal a myšlenku přejala zahradnická škola v Hveragerði. Dlouhé polární dny zajišťují dostatek světla v létě a v zimě jsou skleníky uměle osvětlovány díky levné geotermální energii.

Islandská ekonomická ofenzíva se projevila i v banánovém průmyslu. Islanďané vyvezli jeden banánovník do grónského Narsaqu, kde k jeho pěstování využívají solární energii a vytápění ropou. První sklizeň grónských banánů se vyplatila, jeden banán se prodával po sedmi tisících islandských korun, tj. asi dvou a půl tisících korun českých.

Běžní Islanďané samozřejmě kupují banány značky Chiquita v levném supermarketu Bónus. Banán se ve dvacátém století stal neodmyslitelnou částí jejich jídelníčku. Zatímco my si v Čechách krájíme na chleba s máslem třeba okurku, Islanďani si chleba obkládají banánem. Chleba s máslem a medem je zde neznámý, ale banánový chleba je nejoblíbenější pochoutkou. Ráda bych se s Vámi o jeden recept na banánový chlebíček podělila. Dobrou chuť.

Banánový chléb

3-4 zralé banány

2 ½ dl ovesných vloček

1 dl oleje (slunečnicového..)

2 dl cukru (např. hnědého)

2 vejce

5 dl mouky (polohrubé, hrubé, špaldy...)

1 ½ lžička prášku do pečiva

½ lžička soli

1 dl nahrubo sekaných ořechů (vlašských atd.)

(1 lžička vanilkového cukru)

Rozmačkáme banány a smícháme je s vločkami. Necháme stát tři minuty nebo tak dlouho, aby vločky změkly. V jiné míse smícháme olej, vejce a cukr. Smícháme obě směsi. Smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a ořechy a vmícháme do těsta. (Pro zjednodušení: veškeré přísady smícháme.) Těsto dáme do vymazané podlouhlé formy (srnčí hřbet...). Pečeme ve spodní části trouby při 180˚C jednu hodinu. Necháme vychladnout ve formě.



[1] [1] http://www.sln.org.uk/geography/SLNgeography@Iceland1.htm

Renata Pešková Emilsson

Renata Pešková Emilsson

Renata Pešková Emilsson

Island, jazyky, kultura, severská literatura, pracovní trhy, odbory, vzdělávání dospělých, islandština pro cizince, vzdělávací systém na Islandu, mateřské školy, základní školy, migrace, interkulturní komunikace … možná víc, uvidíme.

V prosinci oslavím tři roky svého pobytu na Islandu. Tato země ohně a ledu je protkaná protiklady a v myslích mnoha je zemí mýtů a vysněných dovolených. V mé mysli je zemí, kde denodenní skutečnosti jsou předmětem neustálého srovnání. Rodina, přátelé, krajiny a důvěrně známá kultura zůstali v České republice. Nový domov, nové pracovní zkušenosti, nový jazyk a nové prostředí naopak vyžadují zvýšené úsilí a poskytují obrovské zadostiučinění při zdolání každé nové, byť sebemenší „překážky“.

REPUTACE AUTORA:
0,00

Seznam rubrik

Tipy autora